Museum en memoriaal Kazerne Dossin, Mechelen, b0b Van Reeth - awg architecten, Paul van Beek Landschappen BNT © Stijn Bollaert
Copyright
B0B VAN REETH - AWG ARCHITECTEN, PAUL VAN BEEK LANDSCHAPPEN BNT - MECHELEN

Museum en memoriaal Kazerne Dossin

Architectuurboek Vlaanderen N°11. Architectuur middeninHet gebouw van b0b Van Reeth - AWG architecten volgt gedeeltelijk de traditie van het museum, als een aangesloten gecomponeerde sequentie van ruimten en daarnaast is het een gedenkplaats, opgedragen aan de ontelbare doden.

De hele site van de Dossinkazerne is geen ‘gewone’ museale locatie maar een ‘plaats van herinnering’.

De ontwerpopdracht van awg architecten omvat vier delen:

  • De renovatie van de voorvleugel van het kazernegebouw tot memoriaal, documentatiecentrum en hoofdvestiging van de vzw Kazerne.
  • De oprichting van een nieuwbouw, op de plek van het oude arresthuis. Vormelijk een monoliet, neutraal en flexibel volume, opgebouwd uit 3 gelijke vloeren en een dakverdieping. Twee trappen verbinden de verduisterde museumzalen. De hoogste verdieping baadt in het daglicht dat via de open trapzones van boven naar beneden straalt.
  • De aanleg van de openbare ruimte die beide gebouwen verbindt. De muur waarop het nieuwe museum is gebouwd, is doorgezet tot aan het kazernegebouw en vormt een keermuur met opening die het plein afschermt van de ringweg. Vier oude geknotte lindes staan als stille getuigen van de laatste publieke executie van oorlogsmisdadigers op het natuurkleurige plein.
  • De inrichting van de tentoonstellingsruimtes.

- Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°11. Architectuur middenin
en
werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Goswin de Stassartstraat 153

2800 Mechelen

België

DATUM VOLTOOID:

01-03-2013

PERMALINK:

Meer gebouwen